Klimaat- en Energiebeleid voor gemeenten

Home » Nieuws » Klimaat- en Energiebeleid voor gemeenten

De Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid is aangepast en biedt extra uitvoeringsmiddelen voor 2024 en 2025. Deze middelen zijn bedoeld om gemeentes te ondersteunen bij het realiseren van belangrijke klimaat- en energieprojecten. 

Gemeenten kunnen de subsidie aanvragen om de interne capaciteit te versterken voor het uitvoeren van hun klimaat- en energietaken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aanstellen van extra medewerkers of het inhuren van expertise voor het realiseren van projecten zoals het aanleggen van zonneweiden, het ontwikkelen van windparken of het aardgasvrij maken van woningen. De subsidie is bedoeld om deze essentiële projecten sneller en effectiever te realiseren. 

Voor de jaren 2024 en 2025 is er in totaal maar liefst € 414.901.718 beschikbaar gesteld. Hiervan wordt ruim € 268 miljoen verdeeld over alle gemeenten, terwijl er nog eens € 77,6 miljoen beschikbaar is voor gemeenten die hun plannen voor duurzame projecten al hebben ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Provincies ontvangen ook aanvullende middelen, maar de specifieke planfinanciering is alleen voor gemeenten bedoeld. 

Je kunt de subsidie aanvragen vanaf nu, dus wacht niet te lang! Dit is jouw kans om de capaciteit van jouw gemeente te versterken en een stevige bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.