Natuurinclusief isoleren

Home » Nieuws » Natuurinclusief isoleren

De regeling specifieke uitkering versnelling natuurinclusief isoleren krijgt een tweede tranche. Dit betekent dat er in 2025 opnieuw budget beschikbaar komt voor provincies die samen met gemeenten willen bijdragen aan de bescherming van diersoorten tijdens isolatieprojecten.  

Provincies kunnen subsidie aanvragen om soortenmanagementplannen (SMP’s) op te stellen en te implementeren. Deze plannen zorgen ervoor dat bij het isoleren van gebouwen de bescherming van diersoorten, zoals vleermuizen en vogels, wordt gewaarborgd. Ook kan de subsidie gebruikt worden om aanvragen, vrijstellingen en vergunningen te beoordelen die te maken hebben met SMP’s. Provincies zullen een groot deel van dit budget beschikbaar stellen aan gemeenten, zodat jij als gemeentemedewerker kunt helpen bij de natuurinclusieve verduurzaming van de gebouwde omgeving. 

In totaal wordt er € 50,7 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan € 34 miljoen voor gemeenten bestemd is. Dit budget kun je gebruiken voor het opstellen, implementeren en monitoren van SMP’s. Daarnaast is er € 8,8 miljoen gereserveerd voor provincies om gemeenten te adviseren en aanvragen te beoordelen. Het is dus belangrijk om goed samen te werken met je provincie om deze kansen te benutten. 

De consultatie voor deze regeling loopt tot 11 november 2024, dus als je nog input wilt geven, is dit het moment. Zorg dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en bereid je alvast voor op de aanvraagmogelijkheden in 2025!