Sinds het beruchte referendum op 23 juni 2016 bereidt het Verenigd Koninkrijk zich voor op het verlaten van de EU. Op die dag koos 51,89% van de stemmers voor uittreden. Negen maanden later werd officieel bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk zich zal losmaken van de Europese Unie.
Eerder kreeg het Verenigd Koninkrijk al uitstel tot 12 april 2019 en nu is de Brexit opnieuw uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober, zodat de Britse premier Theresa May extra tijd heeft om het vertrek van de Britten uit de Europese Unie op een orderlijke manier te organiseren.
Wat gaat er veranderen?
Na Duitsland en België is het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijke handelspartners van Nederland. De vraag is of dit zo blijft, want hoewel er aan het begin van deze eeuw nog ca. 10% van onze export naar het Verenigd Koninkrijk ging, was dit in 2018 nog maar 7,3%. Hierbij gaat het om producten van Nederlandse herkomst, want de doorvoer van buitenlandse goederen is wel gegroeid. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Blijft het Verenigd Koninkrijk net zo belangrijk wanneer de Britten geen deel meer uitmaken van de EU? De komende periode is belangrijk voor de manier waarop wij handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Het kan namelijk twee kanten op: deal or no deal.
Brexit-deal
Als er wel een deal komt, zal dat leiden tot een geordend vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk blijft in een douane-unie met de EU, dus het vrije verkeer van goederen en diensten blijft bestaan. Daarnaast behouden inwoners het recht om er te blijven wonen en werken.
No deal
Premier May heeft tot op heden geen steun gekregen in het Britse Lagerhuis voor de Brexit-deal. Als dit zo blijft is er een grote kans op no deal. Dit zal leiden tot grenscontroles, douaneprocedures en importtarieven. De EU en het Verenigd Koninkrijk zullen dan ad-hoc overeenkomsten over dit soort zaken gaan sluiten.
Voorbereiden op de Brexit
De Brexit kan flinke gevolgen hebben voor jouw mkb onderneming. Misschien ervaar je deze gevolgen nu al. De Rijksoverheid heeft daarom een checklist gemaakt met daarop tien zaken waarmee je rekening dient te houden:
- Laat jouw Britse werknemers zich registreren bij Basisregistratie Personen in hun gemeente.
- Ga in gesprek met jouw toeleveranciers en afnemers over verantwoordelijkheden.
- Zoek bij de Belastingsdienst of de Douane uit welke btw en btw-regelingen voor jou gelden.
- Kijk uit voor de kosten van Brexit. Denk aan importtarieven en extra administratieve handelingen.
- Check de geldigheid van diploma’s. Zijn deze na de Brexit nog geldig?
- Zorg dat je een douane-nummer hebt, want de douane gaat een grotere rol spelen in de handel met het Verenigd Koninkrijk.
- Kijk naar jouw intellectuele eigendommen en certificaten. Moeten deze bijvoorbeeld worden omgezet? Onze samenwerkingspartner AOMB kan jou hierin adviseren.
- Controleer jouw service-contracten. Hierbij valt te denken aan verzekeringen. Zijn deze straks nog geldig? Of moet hier een aparte Brexit-clausule in worden toegevoegd?
- Breng je dataopslag en ICT handelingen in kaart.
- Regel jouw transport, want de Brexit zorgt voor extra handelingen en drukte voor transporteurs.
Brexit-voucher
Met een Brexit-voucher ontvang je subsidie voor deskundig advies over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor jou bedrijf. Deze voucher is in te zetten voor:
- Advies over alternatieve markten m.b.t. export en/of de invoer van goederen en diensten.
- De identificatie van gevolgen voor de onderneming o.h.g.v. logistiek of het vrije verkeer van medewerkers, goederen en diensten.
Met de voucher krijg je een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van € 2.500 exclusief btw.