De wereld verandert, sneller en sneller. Niet alleen qua techniek, communicatie of werkmethodes, maar ook binnen de subsidiewereld veranderen de mogelijkheden en actualiteiten continu. Met tot gevolg dat het overzicht behouden en tegelijkertijd de kansen herkennen op gebied van subsidies voor velen steeds lastiger wordt.
Subsidie database
Binnen de gemeente Oosterhout werd enkele jaren geleden bepaald dat er veel terrein te winnen viel op subsidiegebied. Vanuit het college kwam de wens om te bekijken wat de financiële mogelijkheden waren om gewenste projecten in de toekomst meer kans tot slagen te geven. “Er werd tot die tijd te beperkt naar subsidiemogelijkheden gekeken”, vertelt Edwin Branderhorst, concerncontroller bij de gemeente Oosterhout. “Als middelgrote gemeente is het simpelweg erg lastig om voldoende op te hoogte te blijven van alle subsidiemogelijkheden, met al die actualiteiten en veranderingen binnen provincie, het rijk en Europa.”
Extern subsidieadvies
De gemeente Oosterhout kon intern al wel gebruik maken van de subsidiedatabase van Ignite Group, maar hier lag een gematigde focus op. Door de aansturing van het college met de vraag om meer te doen met subsidies, waardoor er ook meer personele ruimte kwam, werd er langzaamaan steeds intensiever gebruik gemaakt van deze tool. Dit lag onder andere ten grondslag aan de verdere samenwerking tussen de gemeente Oosterhout en Ignite Group. “Na een nulmeting kwamen we voor onze subsidieondersteuning uit bij Ignite Group,” vertelt Edwin. “Dat er al eerder contacten lagen hielp natuurlijk wel mee maar vooral het totaalplaatje klopte gewoon”.
Lucratieve samenwerking
Steeds meer projecten vinden inmiddels financiële ondersteuning. Zo werd er onder andere een mooie rijkssubsidie binnengehaald om een OV-hub te realiseren binnen de gemeente. Ook werd er in samenwerking met een woningcorporatie en Ignite Group een flinke Startbouwimpuls toegekend voor een bouwproject, waarvoor momenteel nog ondersteuning wordt geboden bij het beantwoorden van de staatsteunvraag en de verantwoording. Maar los van de zakelijke successen is Edwin voornamelijk te spreken over de wijze van samenwerken en het snelle schakelen. “Een paar goede informatieve gesprekken werden al snel acht structurele uren per week aan subsidie coördinatie. Erg mooi om te zien hoe pro actief er door jullie bij projectleiders geïnformeerd wordt over de subsidiekansen aansluitend op de inhoud van hun projecten. Hoe snel er geschakeld wordt tussen verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld van rijkssubsidies naar Europese subsidies etc. Wat verder opvalt is dat jullie collega echt onderdeel is van mijn team. Dat het voelt alsof ze vóór de gemeente Oosterhout staat en dat is een erg fijn gevoel”, vertelt hij verder.
Van het één komt het ander
Vooral door de prettige samenwerking en het vertrouwen werd de samenwerking steeds intensiever. Het pakket van diensten werd verder uitgebreid met het SubsidieVolgSysteem (SVS-IN) voor het interne subsidiebeheer van inkomende subsidies. “Wij waren natuurlijk al bezig met de implementatie van het Subsidievolgsysteem voor uitgaande subsidies (SVS-UIT), waarbij ik zelf niet betrokken ben geweest,” aldus Edwin. “Het gehele subsidieproces is met de implementatie van beide pakketten een stuk efficiënter en transparanter geworden. Dat jullie nu ook goede ondersteuning bieden, middels periodieke gesprekken, screenings van projecten en cursussen maakt dat we momenteel gebruik kunnen maken van een mooi totaalpakket van diensten.”
“
"*" geeft vereiste velden aan
Het meest digitale subsidiebureau van Europa. Vooruitstrevend in full-service subsidieadvies.
Copyright © 2024
Volg ons:
Meldingen