Subsidies sport, welzijn en wonen

Home » Nieuws » Subsidies sport, welzijn en wonen

Gemeenten kunnen gebruikmaken van subsidieregelingen om projecten op het gebied van sport, welzijn en wonen te ondersteunen. Via onder andere de regelingen BOSA, het Sportakkoord en intergenerationeel wonen is er financiële ondersteuning beschikbaar om initiatieven te bevorderen die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale cohesie binnen de gemeenschap. Deze subsidies zijn bedoeld om sportfaciliteiten te verduurzamen, sportinitiatieven te versterken en innovatieve woonvormen te ontwikkelen die verschillende generaties samenbrengen. 

De BOSA-regeling is een subsidie voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, waarbij ongeveer een derde van de middelen wordt ingezet voor duurzaamheidsmaatregelen. Dit is dé kans om sportverenigingen in jouw gemeente te helpen met het verduurzamen van hun faciliteiten. In 2025 is er € 74 miljoen beschikbaar, maar vanaf 2026 wordt dit bedrag verlaagd. Zorg dus dat je er op tijd bij bent om maximaal gebruik te maken van de huidige middelen! 

Het Sportakkoord biedt gemeenten ook financiële ondersteuning voor het stimuleren van sporten en bewegen. Met dit akkoord werk je samen met lokale sportverenigingen om sport toegankelijker en inclusiever te maken. Hoewel er vanaf 2027 een korting wordt doorgevoerd op het budget, blijft er voor de komende jaren nog volop ruimte om subsidie aan te vragen. Dit kan jouw gemeente helpen om sportinitiatieven te versterken en te verduurzamen. 

Daarnaast is er nog een laatste kans om in 2025 gebruik te maken van de Subsidieregeling intergenerationeel wonen. Deze regeling ondersteunt woonprojecten waarbij jongeren en ouderen samenleven, wat bijdraagt aan sociale cohesie en wederzijdse ondersteuning. Hoewel de subsidie na 2025 stopt, kun je dit jaar nog een aanvraag indienen voor projecten die jong en oud samenbrengen. 

Ook op het gebied van welzijn biedt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteuning. Hoewel er de komende jaren bezuinigingen plaatsvinden, blijft er ruimte voor sociale cohesie-projecten en initiatieven die de zorgsector ontlasten. Zo is er vanaf 2028 nog € 16 miljoen beschikbaar voor projecten die bijdragen aan sociale verbondenheid. Daarnaast wordt er bezuinigd op enkele subsidies voor bijvoorbeeld zorg aan onverzekerden en kennis- en innovatieprogramma’s, maar de focus blijft gericht op het ondersteunen van projecten die een directe positieve impact hebben op de gemeenschap.