Duurzame Inzetbaarheid is hot, ook in subsidieland
Duurzame Inzetbaarheid is hot. In het bedrijfsleven en in subsidieland. Projecten om medewerkers zo gezond mogelijk en langer aan het werk te houden, worden omarmd door werkgevers. Zeker als daar ook nog eens een mooie subsidie voor is. Vanaf 19 oktober kan er weer ESF-subsidie worden aangevraagd voor projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Bedrijven en overheidsorganisaties kunnen tot €10.000 subsidie ontvangen voor adviestrajecten waarbij een externe adviseur wordt ingeschakeld. Er is maar liefst €22 miljoen beschikbaar.
De subsidie is bestemd als tegemoetkoming in de kosten voor externe adviestrajecten rond thema’s als een organisatiescan, gezonder en veiliger werken, het beter organiseren van werk, het bevorderen van een leercultuur, arbeidstijdmanagement, het combineren van werk en zorg en het creëren van een flexibele werkcultuur.
Massaal aangevraagd
De verwachting is dat wanneer de subsidie wordt opengesteld voor het indienen van aanvragen, 19 oktober om 9.00 uur, er meteen massaal wordt aangevraagd. De uiterlijke aanvraagdatum is weliswaar 13 november, maar wie (veel) later aanvraagt dan direct na de openstelling, vist onherroepelijk achter het net. De aanvragen worden behandeld als ‘first come, first serve’.
Duurzaam inzetbare medewerker goed voor organisatie
Dat duurzame inzetbaarheid een populair thema onder werkgevers is, blijkt uit veel onderzoeken. Duurzame inzetbaarheid houdt in dat er rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Voor werkgevers is het belangrijk dat alle medewerkers goed inzetbaar, gezond en fit blijven omdat zij, zo blijkt, beter kunnen beter inspelen op aanpassing van hun takenpakket, verandering in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.
Het is dus een goede zaak voor organisaties en bedrijven om bezig te zijn met de duurzame inzetbaarheid. En het is dus ook niet verwonderlijk dat de overheid dit stimuleert met subsidie.
Door Vindsubsidies-consultant Margot van Liere.