Bedrijven steken meer geld in onderzoek. Maar halen ze ook meer uit de WBSO?
BLOG – Nederlandse ondernemingen investeren flink meer in onderzoek en ontwikkeling. Het afgelopen jaar stegen de R&D-investeringen naar 4,3% van de omzet, het hoogste cijfer sinds 2012. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Business Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
“Gunstige economische omstandigheden en vooruitzichten vergroten de bereidheid van organisaties om te investeren in innovatie. De noodzaak daartoe is ook relatief groot in tal van sectoren”, aldus hoogleraar innovatie Henk Volberda in een toelichting op het onderzoek.
Volberda wijst daarbij onder meer op de opkomst van nieuwe technologieën die de basis vormen van de vierde industriële revolutie (kunstmatige intelligentie, robotisering, internet of things, cloud computing en 3d-printen). “In dergelijke omstandigheden is innovatie van cruciaal belang voor het overleven of floreren van organisaties.”
Optimaal gebruik van de WBSO?
Die toegenomen investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar maken al die innovatieve bedrijven ook optimaal gebruik van de WBSO? Met behulp van deze regeling kan belastingvoordeel worden verkregen ter verlaging van de loonkosten van R&D-medewerkers en de investeringskosten voor onder meer onderzoeksapparatuur en materialen voor prototypes.
In de praktijk blijkt echter dat lang niet alle bedrijven het WBSO-voordeel claimen dat hen toekomt. Onder meer administratieve weerstand, gebrek aan tijd, capaciteit én gedegen wettelijke kennis zorgen ervoor dat bedrijven soms helemaal geen gebruik maken van de WBSO en zo tienduizenden euro’s laten liggen. Zonde en onnodig vinden wij, want u hoeft natuurlijk niet alles alleen te doen.
Bedrijven die zich wel wagen aan het indienen van een WBSO-aanvraag, moeten er verder rekening mee houden hun project zo concreet mogelijk te beschrijven, de juiste aspecten te benoemen én de juiste kosten en uitgaven mee te nemen. Lees hier onze tips om missers op dit vlak te voorkomen.
Door zo scherp mogelijke aanvragen op te stellen, zorgt u er meteen ook voor dat u flink minder kans heeft op eventuele vragenbrieven over uw aanvraag. Zo’n vragenbrief zorgt ervoor dat u gemiddeld een maand later een WBSO-beschikking ontvangt en dus later de cashflow van uw project op gang krijgt. Bovendien moet u op twee momenten uw personeel om input vragen en van het werk houden. U wilt vragenbrieven dus zoveel mogelijk voorkomen. Lees hier hoe.
Ondersteuning nodig?
Denkt u ondersteuning nodig te hebben bij het indienen van een WBSO-aanvraag? Ignite Group helpt u uiteraard graag! Bijvoorbeeld nog deze maand, want om vanaf 1 januari 2018 gebruik te kunnen maken van de WBSO, moet u uiterlijk 30 november 2017 uw aanvraag hebben ingediend.
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.